Om tävlingen

Tidplan

  1. Bestäm vilken pizza du vill tävla med.
    Den pizza du tävlar med kan antingen vara en pizza som redan finns på menyn, eller en ny pizza skapad speciellt för tävlingen.
  2. Anmäl dig via hemsidan.
    Skicka in bild på pizzan tillsammans med beskrivning vad pizzan innehåller eller en film där du visar pizzan och berättar vad pizzan innehåller.
  3. Sista anmälningsdatum är tisdag 6 mars 2018.
    Senast den 23 mars får du besked om du går vidare eller inte till semifinalen.
  4. Semifinalen äger rum den 27 april 2018 på GastroNord på Stockholmsmässan.
    På semifinalen tävlar åtta personer. Fyra av dessa går vidare att tävla i finalen.
  5. Finalen äger rum den 27 april på GastroNord på Stockholmsmässan.
    Fyra personer tävlar i finalen.

Tävlingsregler

  • Under semifinalen och finalen den 27 april 2018 på mässan GastroNord, Stockholmsmässan, sätter juryn poäng efter kvalitet, fantasi och prestation.
  • Tävlande måste vara minst 18 år och aktiv pizzabagare hemmahörande i Sverige.
  • Startordningen lottas.
  • Den tävlande har 10 minuter på sig att baka sin egenkomponerade pizza.
  • Varje tävlande har fem minuter för att förbereda sig innan det är dags att tävla.
  • En namnkunnig och opartisk jury bedömer den tävlande.

Det här ska du ta med dig till finalen

  • Utrustning (knivar, bunkar, vispar, kantiner, pizzaspade etc).
  • Degen till den egenkomponerade pizzan. Vill du baka den innan tävlingen och på plats innan ordnar vi med lokal.
  • Alla råvaror till din egenkomponerade pizza.

Det här finns på plats

  • Beredningsbänk, vatten, kyl, mjöl och proffsugn.

Nedan följer kriterierna för jury

Kvalitet

  • Topping: kryddning, sammansättning, konsistens och smak.
  • Bottnen: tjocklek, mjölval, smak, konsistens och utformning.
  • Smak och fräschhet: bedömningspunkt som ger mest poäng.
  • Råvarornas kvalitet och presentation på pizzan.

Fantasi

  • Hur fantasirik du är vid val av råvaror.
  • Hur fantasirikt du presenterar råvarorna på pizzan.
  • Hur fantasirikt slutresultatet blir.

Prestation

  • Hur du hanterar beredningen (hygien och ordning).
  • Hur snabbt, yrkesvant och säkert du arbetar.

Punkterna ovan poängbedöms. Smak och fräschhet ger mest poäng. Den som får flest poäng blir segrare och därmed svensk mästare 2018.